Portrætter, projekter og praksisser

Black Wave Yugoslav Cinema: Man is Not a Bird

Man is not a bird er den serbiske instruktør Dušan Makavejevs debutfilm og markerer starten på Black Wave- bevægelsen.

Filmen følger ingeniøren Jan Rudinski, der besøger en lille mineby i forbindelse med sit arbejde. Her bor han hos den smukke frisør Rajka, som han forelsker sig hovedkulds i. Forelskelsen er ikke nem og møder mange bump på vejen, men den kan ikke nedkæmpes - heller ikke af de kommunistiske idealer om et bedre samfund.


Dušan Makavejev, 1965 / serbo-kroatisk m. eng. tekst / 81 min.

Den serbiske ambassade inviterer på et glas serbisk vin efterfølgende.


Om Black Wave Yugoslav Cinema:

Stift bekendtskab med en eksperimenterende filmbevægelse, der ønskede at øge friheden for det kunstneriske udtryk og transformere det cinematiske sprog, og som endte med at ændre en hel kultur.

Festivalen har fået en unik mulighed for at vise et udvalg af de revolutionære kunstneriske film, der opstod som et modsvar til den socialistiske realisme i 60ernes Jugoslavien. Filmbevægelsen går under den samlede betegnelse Black Wave Yugoslav Cinema og er kendetegnet ved en eksperimentel tilgang til det audiovisuelle sprog, sort humor, og en kritisk undersøgelse af det daværende jugoslaviske samfund. Filmene fra denne tradition fik international opmærksomhed og fremkaldte i sin tid stærke kontroverser i Jugoslavien.


Programmet er tilrettelagt af den kroatiske arkitekt Nina Bacun, der med udgangspunkt i Black Wave Yugoslav Cinema har forsket i, hvordan fortællinger om rum i film er relateret til (gen)præsentationer og nærlæsning af arkitektur og landskaber, hvad enten de er virkelige eller kunstige. Hun vil præsentere filmene og deres historiske kontekst.

Præsenteres i samarbejde med den serbiske ambassade.Black Wave Yugoslav Cinema program i Cinemateket:

9/10-2021

- Kl. 16.15 Man is Not a Bird

- Kl. 18.30 Love Affair, or The Case of the Missing Switchboard Operator

- Kl. 20.45 I Even Met Happy Gypsies

Mere fra samlingen

Portrætter, projekter og praksisser

Se alle