En lydvandring som starter ved Københavns ‘oprindelige’ kystlinje, som vi i dag kender som Kongens Nytorv. Derfra bevæger vi os gennem gennem 500 år af Københavns landvindingshistorie. En gåtur cirka lige så mange meter lang, som Lynetteholmens (foreslåede) stormflodssikrende yderkyst. Med en sanselig tilgang til arkitektur og en empirisk tilgang til politiske og klimatiske konsekvenser, formidler vi Københavns byudvikling gennem kroppen i byen.
Lynetteholmen er ikke et fatamorgana, men en række fysiske steder i vores by. Der flyttes jord, graves op, dumpes, og støbes beton. Maskiner skaber kunstige vandfald, mens de bevæger sig i havet. Byen er et radikalt nyt sted hver dag. Med lydvandringen som dirigent, skærpes sanserne i familiære byrum, for at øge vores bevidsthed om steder og deres udvikling, som vi måske tager for givet.
Af Ariana Zilliacus, Anna Rich and Ida Østman
Praktisk information
Landshifts er en lydvandring på cirka 1t40min og starter ved Kongens Nytorv Metro Station kl.17:30.
Du behøver en fuld-opladet smart-phone med hovedtelefoner for at kunne deltage. Lydfilerne findes på landshifts.dk.
Sammen med lydvandringen er der et fysisk kort, som du kan finde ved informations skranken i Kunsthal Charlottenborg, før du ankommer til Kongens Nytorv. Vi tager nogen extra stykker med.
Tage sko på som kan blive beskidte. Dele af vandringen vil være ‘off-road’. Vi vandrer uden cykler. Du kan komme tilbage til Kongens Nytorv med bus 2A fra Refshaleøen til Børsen, som er et kort styk fra Kongens Nytorv. Alternativt kan du tage havnebussen 991 fra Refshaleøen til Nyhavn som sejler hver halve time.
Intro to Landshifts
I 2022 startede Københavns næste udvidelsesfase i Øresund: Lynetteholm. Projektet er planlagt til at være færdig i 2070. Inden da vil 80 millioner tons jord blive skubbet ned i vandet og forme en halvø lige så stor som Københavns indre by. Politikere har også planer med udgangspunkt i jordspekulationer, en metro og en underjordisk motorvej. Lynetteholm er en barriere mod klimaforandring, samtidigt som den er en materiel benægtelse af det.
Denne konflikt refererer mest til en idé om Lynetteholm, selvom Lynetteholm allerede er rodfæstet i byens fysiske rum: den eksisterer som et landskab af fordrevet jord som bliver flyttet fra Nordhavn til Lynetten. Vi kan også fornemme dens skala gennem rum: lydvandringen er cirka samme distance som Lynetteholms ydre kystlinje. Samtidigt passerer vandringen igennem en 500-år lang historie af landvinding i København. Det land vi tager for givet som fast, har en gang været jord i bevægelse. Vores fysiske rum, vores arkitektur, vores krop og sind, har mulighed for at huske disse andre realiteter, og dermed, huske at andre muligheder, end den vi tager for givet, er mulige.