Portrætter, projekter og praksisser

Nausicaä of the Valley of the Wind

En post-apokalyptisk japansk animéfilm fra 1984, skrevet og instrueret af Hayao Miyazaki.

Nausicaä er den vellidte og handlekraftige prinsesse fra ”Vindens Dal”. Hendes far, kongen, er blevet forgiftet af den dødelige luft fra skoven og er derfor sengeliggende. Dette har inspireret Nausicaä til at undersøge skovens biologi, hvilket har givet hende en stor indsigt i både insekterne og planternes mystiske verden. Fra barnsben har Nausicaä haft et usædvanligt talent for at kommunikere med kæmpeinsekterne og at ”læse vinden”, når hun flyver af sted på hendes semi-jetdrevne svævefly. Filmen bærer en gennemløbende samfunds- og miljøkritisk undertone. Filmen er udvalgt af dette års gæstekurator, arkitekt og filminstruktør Liam Young.

Hayao Miyazaki, 1984 / japansk m. dansk tekst / 117 min.

Liam Young – “Manden, der designer vores fremtid”

Traditionen tro inviterer festivalen årligt en udvalgt gæst til at tilrettelægge et filmprogram af særlig betydning for personens liv og praksis. I år er stafetten gået til arkitekt og filminstruktør Liam Young, der arbejder i krydsfeltet mellem design, fiktion og fremtid. Han er medgrundlægger af ‘Tomorrow’s Thoughts Today’, en tænketank for urbane fremtider, der undersøger de lokale og globale implikationer ved nye teknologier og det endnu ukendte.

BBC har beskrevet Liam Young som “manden, der designer vores fremtid”, og hans visionære film og spekulative verdener er både ekstraordinære billeder af morgendagens tilstande og presserende undersøgelser af de enorme klima- og miljørelaterede spørgsmål, vi står over for i dag. Hans arbejde har bl.a. resulteret i filmen Planet City, som Liam Young viser og præsenterer på årets festival. Hans arbejder er repræsenteret i samlinger på MoMA, the Met, the Victoria and Albert Museum m.fl., og han har haft gæsteprofessorater på bl.a. Princeton University, MIT og Cambridge.

Udover hans egen film Planet City viser vi også filmene Baraka, Nausicaä og Arrival - alle udvalgt og præsenteret af Liam Young.

Liam Young program i Cinemateket:

9/10-2021

- Kl. 15.00 Planet City

- Kl. 19.00 Baraka

10/10-2021

- Kl. 16.30 Nausicaä of the Valley of the Wind

- Kl. 21.45 Arrival

Tidligere gæstekuratorer på festivalen tæller folk som Bjarke Ingels x Martin de Thurah, Dorte Mandrup, Tatiana Bilbao, Niels Bjørn, Dan Stubbergaard x Henrik Vibskov, Anupama Kundoo.
Mere fra samlingen

Portrætter, projekter og praksisser

Se alle