CAF× Festival
CAFx er først og fremmest skandinaviens største årlige arkitekturfestival, der siden sin etablering i 2014 gennem foredrag, udstillinger, ekskursioner, debatter, et omfattende filmprogram mv., hvert år sætter fokus på de steder, hvor arkitekturens forvandlinger krydses med liv. Festivalen skildrer visioner, konflikter og historiske forandringer i det byggede miljø, og undersøger grænserne mellem æstetik, funktion og identitet. Vejen derhen er baseret på samarbejder på tværs af discipliner, fagligheder, praksisser og erfaringer.
Festivalen er del af det pan-europæiske netværk LINA, støttet af Creative Europe
Det er enormt vigtigt, at vi får flere stemmer ind i diskussionen om, hvordan vi bygger for hinanden, hvad det er for nogle rum vi skal leve i, og det er det som en arkitekturfestival, som CAFx kan, fordi den rækker langt ud over den lille kreds, der har det som sit fagområde.
Ellen Braae professor på KU Landskab og forperson for Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg (i forbindelse med festivalen i 2020)
Festivalens store berettigelse er evnen til at forene det filmiske og billedskabende med det arkitektoniske. Programmets høje kvalitetsniveau og spændvidde (film, events, talks, byvandringer) kombineret med viljen til at aktivere byen og inddrage det offentlige rum, gør festivalen til en af de vigtigste og mest aktuelle.
Jens Bager og Søren Leth fra SLETH Arkitekter
Set overordnet, som en ’kuratering’ af viden, diskussioner, personer, film mm. har CAFx udviklet sig til et væsentligt forum og en platform for udviklingen indenfor arkitektur og planlægning, ikke mindst med henblik på hvordan de påvirker vores liv.
Kjeld Vindum. Arkitekt samt lektor Det Kgl. Akademi.
CAF× Journal
CAFx Journal er festivalens digitale tidsskrift og arkiv, der fra 2021 undersøger arkitektoniske og bymæssige udfordringer gennem en bred tværfaglig optik. Arkitekturen er som vores fælles fysiske virkelighed beslægtet med en lang række felter så som politik, naturvidenskab, humaniora, sociologi, kunst, filosofi mv. Alle disse berøringsflader gør arkitekturen til et almengyldigt udgangspunkt for at udfolde komplekse samfundsrelevante problemstillinger. CAFx Journal supplerer festivalens program med uddybende artikler, film, referencer mm., ligesom Journal formidler selvstændige samtidsrelevante emner uden om festivalens program.
Det er vigtigt med en arkitekturfestival af flere grunde: En af dem er, at en arkitekturfestival kan hjælpe med at give et sprog til arkitektur, der kan samle os alle, inklusive dem, der ikke er arkitekter. Så en arkitekturfestival giver billeder og tekst, og den giver os et fællesskab som samfund, og det synes jeg er vigtigt.
Tina Saaby - Arkitekt, tidl. Stadsarkitekt i København, nuværende stadsarkitekt Gladsaxe (i forbindelse med festivalen i 2019)
The Copenhagen Architecture Festival is not only a great experience to share knowledge but an extraordinary display of quality, which has been for me a simple source of pleasure.
Clement Blanchet - Direktør for OMA, Frankrig.
CAF× Publikationer
CAFx udgiver også publikationer og stod i 2019 bag udgivelsen af Manifest Stafet i samarbejde med Arkitekturforlaget B og udgav i 2020 bogen The Welfare City in Transition – A compilation of Texts and Images 1923 – 2020 i samarbejde med Arkitektens Forlag. Begge udgivelser beskæftiger sig med udviklingen i det danske byggede miljø, både gennem historisk reflektion og kritisk visionær fremtidsorientering. I 2020 indhentede og udgav festivalen en række digitale breve stilet til Københavns overborgmester skrevet af byggebranchens forskellige aktører, der adresserede de mest akutte behov for byen under titlen Kære Overborgmester. Pt. er festivalen i gang med udarbejdelsen af publikationen Global Manifesto Relay, der relaterer sig til de 17 SDG-mål, og som udgives i forbindelse med festivalen i 2023 og UIA2023 CPH.
CAFx er en fantastisk formidling af arkitektur som profession og værk, men også af kulturhistorie, ideologi, og kunstneriske perspektiver. Der er på (alt for) få dage en fantastisk samling af viden og oplevelser om arkitektur fra flere perspektiver, lande, eksempler og med kompetente diskussioner på tværs af fag og grænser. Man griber sig i at ønske, at festivalen varedehele året, hvilket ville være en stor berigelse af dansk arkitekturformidling til et bredt publikum. CAFx kuraterer arkitektur fra mange vinkler, både som eksempler og som en vigtig del af vores hverdag og velfærdssamfund.
Lone Feifer – Direktør for bæredygtighed og arkitektur, Velux Gruppen (i forbindelse med festivalen i 2019)
CAF× Forskning og Uddannelse
CAFx har siden 2020 aktivt engageret sig i forskning og uddannelse. I samarbejde med Københavns Universitet har CAFx ansat en PhD-studerende, der undersøger filmmediets potentiale til at formidle arkitektoniske kvaliteter. Ydermere har CAFx udviklet undervisningsprogrammet Vi Fællesskaber Vores By, der henvender sig til unge i udskolingen og kobler arkitektur, urbanisme og medborgerskab gennem praktiske forløb. Med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen og Realdania Filantropi afvikles det i øjeblikket som pilotprojekt i Gellerup i samarbejde med Galleri Andromeda 8220 og MakerSpace Gellerup under navnet Vi Fællesskaber Gellerup.
CAFx har siden 2016 faciliteret årlige ”Summer Schools” med et eksperimenterende fokus på relationen mellem film og rum. Under nye årlige tematiske rammer, samles deltagere fra hele verden enten digitalt, i Danmark eller hos samarbejdende organsiationer uden for Danmark til et intensivt research forløb, der munder ud i produktionen af en række nye eksperimenterende kortfilm. CAFx Summer Schools er blevet afviklet årligt på en ny lokation hvert år.
CAFx ledes af grundlægger og festivaldirektør Josephine Michau.
Festivalens bestyrelse består af:
Nanna Bjerre Hjortenberg, Lone Feifer, Simon Strange, Tina Saaby, Ellen Braae
Priser
I 2015 vandt festivalen Akademisk Arkitektforenings Lille Arne "...for at tænke formidlingen af arkitekturen, fremhæve dens kvaliteter og mangfoldighed, og skabe relevant debat".
I 2019 modtog stifter af festivalen, Josephine Michau, Henning Larsen Fonds pris for “.. sit utrættelige og fascinerende engagement i at forstå, formidle og involvere mennesker i det landskab arkitekturen udgør for vores liv… For os i Henning Larsens fond er der en flot og lige linje mellem Henning Larsens tidlige bestræbelser på at udbrede og åbne arkitekturens felt og Josephine Michau's nutidige og imponerende indsatser på at gøre det samme, men med nye vinkler og i nye medier".